rubicon

A principatus születése

A római világbirodalom augustusi stabilizációja
15 perc olvasás
Rómának nem voltak homogén, kellő politikai tudattal rendelkező társadalmi erői vagy politikai pártjai, ezért lehetetlen volt a hatalomgyakorlás kiszélesítése a birodalmi igényeknek megfelelően. Sokáig megvalósíthatatlannak látszott a hatalom célszerű koncentrálása is. A köztársasági tradícióira büszke Róma ugyanis képtelennek mutatkozott arra, hogy szentnek és tökéletesnek érzett köztársaságát felcserélje egy gyűlöletesnek tartott zsarnoksággal, egyszemélyi hatalommal. Mi tette végül is lehetővé a hatalmi harc, a borzalmas belső háborúk lezárását, s ezzel a római világbirodalom stabilizációját?

Nagyon sokáig azzal az érdekes és elgondolkodtató nézettel igyekeztek megmagyarázni az augustusi principatus kialakulását és társadalmi lényegét, miszerint azt nem egyetlen társadalmi osztály hozta létre, hanem a kialakuló rendszer valójában több osztály érdekeinek kibékítését fejezte ki, hiszen mindannyian azt kívánták, hogy a rabszolgatartó társadalom zavartalanul funkcionáljon. Minthogy a Kr. e. 2–1. század rabszolga-háborúi alapjaiban veszélyeztették a római államiságot, végül is nem csupán a rabszolgatartóknak, vagyis a senatori és a lovagrend tagjainak volt fontos a rabszolgaságon alapuló társadalom megszilárdítása, hanem még a plebsnek, a szegény köznépnek is, amely – jórészt az állam közvetítésével – végső soron maga is hasznot húzott a rabszolgatartásra épülő termelésből.

A cáfolat azonban nyilvánvaló. Egyrészt Rómában a nagy rabszolgaháborúk az I. szicíliai rabszolgafelkeléssel kezdődnek (Kr. e. 135–132) és a spartacusi háborúval (73–71) fejeződnek be. Tehát több évtizeddel megelőzik az augustusi principatus voltaképpeni megszületését (Kr. e. 31–27), így e rendszer lényege aligha lehet a lázadó rabszolgák elleni következetesen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.