rubicon

A portugál gyarmatosítás

A felfedezések úttörői
12 perc olvasás

A 15. század utolsó két évtizedében Portugália, majd később Spanyol­ország elindította a világtörténelmi jelentőségű reconquistát, amely a mórok által évszázadokon át uralt Ibériai-félsziget teljes visszahódítását jelentette. Ennek a portugál, majd spanyol „visszahódításnak” a folytatása volt a portugál, majd a spanyol hatalom további terjeszkedése az alig néhány kilométerre fekvő észak-afrikai területeken. Ezzel elkezdődött a két dél-európai ország megállíthatatlan térhódítása először az afrikai partokon, később Dél- és Kelet-Ázsiában, valamint az amerikai földrészen. A 16. századtól kezdve másfél évszázadon át a portugálok domináltak az európai gyarmati hódításban.

Kolumbusz utazásai a világtörténelem egyik óriási horderejű fordulatát képezik. Felbecsülhetetlen vívmánya és különleges érdeme volt az európai tudásnak, vállalkozó szellemnek és az új iránti olthatatlan kíváncsiságnak, hogy befolyásos euró­paiak, tudósok, koronás fők, egyház­atyák, katonák és kalandorok egy addig elképzelhetetlen vállalkozásban hittek, vagy­is abban, hogy a Föld gömbölyű, és lehetőség van arra, hogy Európából nyugat felé hajózva el lehessen jutni Indiába. Ezt a világot felforgató vállalkozást kétségtelenül segítették egyéb tényezők, mint az ázsiai fűszerek vagy a kínai selyem megszerzésére irányuló törekvések, a vallási és katonai megfontolások, a hajózási technika példátlan gyorsaságú fejlődése, a portugálok, spanyolok, majd később más nemzetek eltökéltsége az észak-afrikai és közel-keleti muszlim hódítások megállítására és az Oszmán Birodalom visszaszorítására. Az Ibériai-félsziget hatalmai, Portugália és Spanyolország folytatni kívánták a több évszázados felszabadító háborút, és ezt sikerrel kapcsolták össze a különleges

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.