rubicon

A portugál expanzió

18 perc olvasás

Ceuta elfoglalása (1415) az európaiak tengeri terjeszkedésének első állomása és Kelet-Timor (Loro Sae) teljes függetlensége (2002) a két végpontja a portugál gyar­matosítás folyamatának, amely különböző korokban és változatos formában három kontinensen elsőként építette ki, majd legutolsóként bontotta le saját modern kori tengerentúli birodalmát. A kolonizáció több modelljét a később jövő hatalmakra hagyó, tudatos és improvizatív elemeket is ötvöző korai ibér gyarmatosítás ugyanakkor az európai expanzió része, sőt, ha az újabb, háló­zatkutatások szemléletében született feldolgozásokat vesszük alapul, nehéz szétválasztani a transznacionális kereskedelmi hálózatok szálait pusztán nemzeti alapon. Mégis figyelemre méltó: a portugálok voltak az elsők az atlanti tengerjárásban, a kontinensközi rabszolga-kereskedelemben, új földrajzi térségek és óceántömegek leírásában. Mai szóval élve, ők voltak a globalizáció úttörői.

A portugál expanzió első hullámai a Magreb térségébe irányultak (1415 Ceuta, majd Tanger stb.). Ennek ideológiai mozgatórugói sem alábecsülhetők, hisz az arabok elleni visszahódítás (reconquista) Európából Afrikába tevődött át. Az atlanti-óceáni szigetek elfoglalása és a part menti hajózás azonban még nem képezett hálózati rendszert, gyarmatbirodalmat.

Útkeresés

Ám a portugálok „fáradhatatlanok” voltak. Kialakult a csillagászati hajózás. 1460-ig, a korai terjeszkedés mentora, Tengerész Henrik haláláig hajóik eljutottak a Guineai-öbölbe, a karavellák legyőzték a szudáni aranyat szállító karavánutakat, miközben Madeirát és az Azori-szigeteket már ún. örökös kapitányok uralták.

A cukornád itteni meghonosítása, illetve a Flandria és

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.