rubicon

A Plantagenetek

20 perc olvasás
A három oroszlános – heraldikailag „arany leopárdos” – Plantagenet-címer ma is Anglia címerpajzsában található. Az egyik legismertebb Plantagenet, Oroszlánszívű Richárd jelmondata („Dieu et mon droit” – Isten s az én jogom) is e címer része. Az angol nemzeti identitás egyik legfontosabb eleme, a Szent György-kultusz (Anglia csatakiáltása „Angliáért és Szent Györgyért”), valamint a fehér alapon vörös keresztes lobogó is mind-mind egy francia bárói családhoz, Gottfried, Anjou grófja leszármazottaihoz köthető, akik Plantagenęt néven angol dinasztiát teremtettek. Mit jelentett, mit adott Angliának a Plantagenet-ház?

A dinasztia névadója Plantagenet Gottfried volt, ám az első három Plantagenet-király Angevin-, azaz Anjou-házbeliként szerepel a történetírásban. II. Henrik, I. Richárd és I. János ugyanis még viselték az Anjou, Maine és Touraine grófja címet, s az azt elveszítő, „Földnélküli” János király után kapta a nevét a dinasztia. A kor sem Plantagenetekként ismerte őket. A nevet akkor fedezték fel újra, amikor az 1260-as években az Anjou családnév Anjou Károly révén „foglalttá” vált, az angol trónnak pedig szüksége volt egy saját, Franciaországhoz kevésbé kötődő eredetmítoszra s mindinkább angollá váló dinasztikus múltra. Így fedezték fel újra Gottfriedot s kalapja mellé tűzött rekettyeágát.

Anjou-birodalom IV. Edward

Gottfried 1128-ban vette feleségül I. Henrik angol király leányát, Matildot. I. Henrik ekkor még reménykedett, hogy fia születik, s maga sem gondolta volna, hogy öröksége egy 16 éves francia nemesifjú ölébe pottyan. Gottfried családja korántsem volt jelentéktelen, hiszen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.