rubicon

A Pilsudski-kultusz és Magyarország

„A testvér lengyel nemzet halhatatlan vezére”
8 perc olvasás

Józef Klemens Piłsudski (1867–1935) a 20. századi lengyel történelem meghatározó személyisége volt. Politikai pályáját  Wiktor és Mieczysław mozgalmi álnéven a Lengyel Szocialista Pártban kezdte (Polska Partia Socjalistyczna, PPS), tagja volt a párt központi bizottságának, vezette a párt harci osztagát, majd a lengyel függetlenségi mozgalom élharcosaként megteremtette a lengyel lövészek szervezetét, illetve ezekből az első világháború kezdetén az Osztrák–Magyar Monarchia oldalán megalakított Lengyel Légiókat (Legiony Polskie). 1918–1922 között a függetlenné vált Lengyelország államfője (Naczelnik Państwa), 1918-tól a lengyel hadsereg fővezére, 1920-tól Lengyelország marsallja (Marszałek Polski), 1926–1928 között és 1930-ban Lengyelország miniszterelnöke, az 1926-os államcsíny, a „májusi fordulat” után az ún. szanációs politika megteremtője volt.

Piłsudski-kultusz sajátos jelenség, amely a két háború között a lengyelek döntő többségének mentalitását nemcsak alakította, hanem megalapozta. Bár a háború után a hatalom minden módon igyekezett elfojtani, a Szolidaritás idején ismét része lett a nemzeti kánonnak, és – főként külsőségekben – ma is él.

A Krakkói Városi Múzeumban őriznek olyan képeket, amelyek azt bizonyítják, hogy a Lengyelországban járt magyar

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.