rubicon

A pápaság és a török kérdés a 16–17. században

16 perc olvasás

A keresztény és a muszlim világ évszázados szembenállása a 14. század végén új dimenziókat nyert az oszmánok európai hódításainak megindulásával. Az 1402 után megtorpanó, majd két évtized után újrainduló és a század közepétől feltartóztathatatlanul előretörő hódítások miatt az európai politika talán legfontosabb témája a török kérdés lett.

A közép- és délkelet-európai országok mellett a Német-római Birodalmat vagy Itáliát is fenyegető veszedelem ellenére az oszmánok elleni összehangolt, egységes európai fellépésre csak kivételesen került sor.

A pápaság oszmánellenes tevékenysége ugyanakkor egyre kevésbé volt összeegyeztethető az európai politikai folyamatokkal. A monarchiák belső válsága és megújulása, illetve a hatalmicélkitűzései mind kevesebb teret engedtek egy esetleges összeurópai törökellenes összefogás számára.

A pápaság a 15. századtól a 17. szá­zad legvégéig viszonylag koherens törökellenes politikát folytatott, ugyanakkor az egyes pápáknak a török kérdésben elfoglalt álláspontja, elkötelezettsége nagyban függött a politikai orientációjuktól. Az évszázados Habsburg–francia konfliktusban, majd a harmincéves háborúban a francia orientációt követő pápák természetszerűleg sokkal kevésbé voltak elkötelezettjei a török elleni harc ügyének, mint a császárpárti egyházfők. A pápai államnak a török magyarországi kiűzése érdekében tett diplomáciai és katonai erőfeszítései négy jelentősebb szakaszra oszthatók. Világosan elkülöníthetjük a várháborúk időszakának (a 16. század közepének) pápai politikáját, Báthory István erdélyi fejedelem (1571– 1586) és a római diplomácia kapcsolatait, VIII. Kelemen pápa (1592–1605) diplomáciai és katonai segítségét a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.