rubicon

A pápai udvar a kora újkorban

6 perc olvasás

A reneszánsz korától kezdve a pápák udvara éppen olyan uralkodói udvarrá fejlődött ki, mint például a bécsi, párizsi és madridi udvarok. Az egyházi jelleg nemcsak a ceremóniákat gazdagította, hanem a precedenciális konfliktusokat is bonyolította. Alább a pápai udvar tagjaival, szertartásaival, színtereivel ismerkedhetünk meg.

A pápai udvar szintjei

A pápai udvar szintjei a 16. század derekától a 18. század végéig változatlan rendben követték egymást. Az élen a bíborosi kollégium tagjai álltak, gyakorlatilag potenciális trónöröklési eséllyel. Számuk a reneszánsz idején 20-30 között alakult, 1586-tól legfeljebb 70 lehetett. Az Örök Városban rendszerint 25-35 bíboros tartózkodott egyszerre. A kardinálisok után Róma kormányzója (illetve elméletileg őelőtte még Róma prefektusa) következett a rangsorban, majd a császári követ (3.), Róma szenátora, azaz a városi magisztrátus vezetője (4.), a királyok követei (5.), az Apostoli Kamara vezetője (6.) és a pápai kincstartó (7.). Konstantinápoly, Alexandria, Antiochia, Jeruzsálem címzetes, majd az újabbak közül például Velence tényleges pátriárkája csak ezután került sorra – már amikor az Örök Városba jött (8.). A kilencedik szintet foglalták el a Kúriában tartózkodó, illetve ott alkalmanként megjelenő érsekek és püspökök, sorukban a 17. század második felétől a szentszéki kongregációk e címekkel felruházott titkárai.

A Szent Péter-bazilika és az V. Sixtus által felállíttatott obeliszk Viviano Codazzi festményén (1630). A Carlo Maderna által tervezett két harangtorony végül statikai okok miatt nem készült el. Az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.