rubicon

A Nyugatrómai Birodalom bukása

Online Plusz a Rubicon 2016/1-es lapszámához
10 perc olvasás

A római történetíró, Cassius Dio szerint a haldokló Septimius Severus császár ezekkel a szavakkal búcsúzott két fiától, Caracallától és Getától: „Legyetek egyetértők! Gondoskodjatok a katonák jólétéről, senki mással ne törődjetek!” Caracalla hatalomra jutva megölette Getát, de az apai tanács második részét gondosan betartotta. A történet rávilágít arra, hogy a birodalmat fenntartó hadsereg ellátása minden más szempontot maga mögé utasított, és idővel ez is hozzájárult Róma végzetes meggyengüléséhez.

Aëtius, Ricimer, Odoaker és az utolsó császárok

A Római Birodalom nyugati felének hanyatlása 395-ben, a két birodalomrész szétválása után felgyorsult. A barbár népek támadásai ellen nyugat és kelet nem tudott közösen fellépni, hanem egymás kárára egyeztek meg az egyes vándorló népcsoportokkal. A Nyugatrómai Birodalom sorra elveszítette provinciáit, így Pannoniát és Britanniát is, sőt a birodalomba befogadott nyugati gótok királya, Alarik Itália ellen fordult, és 410-ben kifosztotta Rómát, amelynek földjét 800 esztendeje nem taposta ellenség. A vizigótok Dél-Galliában telepedtek meg, a Geiserik vezette vandálok pedig végigvonulva Hispanián Észak-Afrikában vetették meg a lábukat, és Karthágót tették meg fővárosuknak (439). 451-ben Attila hunjaival és szövetségeseivel együtt már a Rajnán kelt át, és rohamát csak nagy nehezen állította meg a birodalom egyik utolsó nagy formátumú hadvezére, Aëtius, a birodalom területén megtelepült germán királyságok segítségével.

Attila 453-as halálhírére megkönnyebbült III. Valentinianus császár, és úgy vélte, eljött az ideje, hogy megszabaduljon a túlságosan is befolyásos Aëtiustól. Saját kezűleg szúrta le a fővezért, de egy évvel később, 455-ben őt is megölette Petronius Maximus. A vandálok

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.