rubicon

A Nyugat pajzsa

Győr, a végvidék legfőbb erőssége
25 perc olvasás

A mohácsi csatát, majd Buda, Esztergom és Székesfehérvár elestét követően Győr hadászati szerepe felértékelődött. Ezért szükségessé vált a Magyar Királyság székvárosa és Bécs között félúton fekvő, három folyó találkozásánál épült vár és város védműveinek kiépítése, valamint jelentős létszámú had odarendelése. Ennek financiális hátterét azonban a magyar rendek nem tudták biztosítani, ezért kicsúszott a kezükből a hadügy irányítása mind a legfelsőbb szinten, mind a stratégiai végvidékeken. Ezek közé tartoztak a győri vagy – ahogyan a korban nevezték – az osztrák végek is. Az alsó- és felső-ausztriai rendek által évről évre megszavazott segélyből fizetett had védelmezte Bécset, Alsó-Ausztriát és a Német-római Birodalmat. Ezért is keltett óriási pánikot Győr és a végvidék majd egészének eleste 1594 őszén.

A Mosoni-Duna és a Rába folyó találkozásánál lévő magaslat, a mai Káptalan-domb stratégiai szerepét már az ókori rómaiak felismerték, hiszen megerősített katonai tábort építettek oda, ezzel védve birodalmukat a barbárok északi betöréseitől. A honfoglalást követően a megerősített hely egyszerre vált a középkori Magyar Királyság nyugati kapujává és védműjévé. Az 1001-ben már püspöki székhellyé tett város a Budát Béccsel s ezáltal Alsó-Ausztriával és a Német-római Birodalommal összekötő természetes vízi és szárazföldi út egyik fontos átkelőhelyeként mind a kereskedelemben, mind az ország védelmében kiemelt szerepet játszott. Győr stratégiai funkciója a 16. században – az Oszmán Birodalom magyarországi hódításai nyomán – még inkább felértékelődött.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.