rubicon

A nemzetiszocialista Európa-ideológia

Hitler Európája
17 perc olvasás
Hitler Európa-politikája a fajok egyenlőtlenségének elméletén nyugodott. A rasszizmusra és tömeggyilkosságokra alapozott „új európai rendben” a németeken kívül a többi népre kiirtás vagy rabszolgasors várt volna. Hitler új Európája mindenben tagadása volt a hagyományos európai értékeknek, nem a népek együttműködését feltételezte, hanem egy óriási gazdasági térséget jelentett, amelyet a nem árja népektől megtisztítva Németország birtokol.

Alig telt el néhány esztendő azt követően, hogy a második világháború hadszínterein elhallgattak a fegyverek, Európa újjászervezésének és a hidegháborúnak a politikai háttere előtt máris útjára indult egyfajta történelmi revizionizmusként ismert törekvés. Az irányzat – főként német – képviselői a tények újrarendszerezésével és újraértelmezésével igyekeztek a Harmadik Birodalmat az európai politika- és hadtörténet normális jelenségeként, a hagyományos hegemoniális törekvések egyikeként bemutatni, amely nem különbözött lényegesen más nemzetek korábbi kísérleteitől.

E törekvések szélsőséges változatai Hitler rendszerét a szellemében és szerkezetében megroppant Európa újjászervezésére tett – tragikusan félreértett – kísérletként mutatják be, Hitler háborúját Európának az orosz és amerikai világhatalmakkal szembeni önvédelmi harcaként és antibolsevista prevencióként propagálják, Hitlert pedig européerré avatják, miközben a nácizmus romboló dühét jótékony homályba borítva, még a holocaustot is a sztálini Gulágra adott reakcióként kezelik vagy éppen letagadják.

A nemzetiszocializmus Európára vonatkozó elképzeléseiről Hitler írásaiból (Mein Kampf; Zweites Buch; Tischgespräche), más nemzetiszocialista vezetők hagyatékából, memoárokból, a német

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.