rubicon

A német 48

12 perc olvasás
1848 forradalmai közül a német rendelkezett a legjobb lehetőségekkel. Belső adottságai: jelentős népessége és gazdasági fejlettsége sokak szerint arra is képessé tették, hogy a nagy francia forradalom példáját kövesse. A forradalom óriási lehetőségeket, Közép-Európa alkotmányos-nemzeti átrendeződésének esélyét hordozta magában, bukása pedig a reakciós ellenforradalmi visszarendeződés előtt nyitotta meg az utat. Mindez a német '48-at a 19. századi európai történelem egyik legfon- tosabb fordulópontjává avatja.

Az 1848-as forradalom korszakhatárt jelentett a német történelemben is. Úgy tűnt, hogy több évtizedes előkészületek és a kedvező nemzetközi változások eredményeként elérkezett az alkotmányos-polgári-nemzeti liberális elképzelések megvalósíthatóságának ideje.

A modernizáció mértéke és tartalma

A negyvenes évekre a német térség fejlettebb régióit is elérő ipari forradalom minőségi változásokat idézett elő a társadalom szerkezetében, s többek között a burzsoázia jelentős anyagi megerősödéséhez vezetett. Az erőviszonyok eltolódása a hagyományos erők rovására maga után vonta az alapvető politikai reformok bevezetésének szükségességét. Az elkerülhetetlen változásoktól mereven elzárkózó kormányok politikája végül is forradalomba kényszerítette az egyébként a békés megújulás híveit.

A legfontosabb, s egyben a legnehezebb feladatnak a sok évszázados tradícióban gyökerező partikularizmus felszámolása, a német nemzeti egységállam megteremtése ígérkezett. Az érdemi megoldást mindenekelőtt Ausztria és Poroszország vezető köreinek elkülönülő nagyhatalmi törekvései akadályozták. A kortársak felismerték, hogy a dinasztiákat csak egységes nemzeti fellépés képes

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.