rubicon

A Munkásőrség

1957–1989
14 perc olvasás

A Munkásőrséget az MSZMP meg­alakí­tását követően hozták létre, és a párt megszűnése után nem sokkal számolták fel. 

Mindkét esemény a magyar történelem egy-egy korszakhatárához kapcsolódott, az ’56-os forradalmat követően a megtorlásokhoz és a restaurációs rezsim megszilárdításához, illetve a Kádár-korszakot lezáró 1989–90-es rendszerváltáshoz. 

A testület létszáma sokáig vetekedett a Magyar Néphadseregével, kezdeti, 30 ezer fős állományából majdnem mindenki az MSZMP tagja volt, akiket a párt illetékes szervei válogattak ki. 

Megszűnése lényeges momentuma volt a rendszerváltásnak, hiszen az országos parancsnokság vezető testületeinek jegyzőkönyvei szerint még 1989 tavaszán is a Munkásőrség átmentésére készültek, azzal a nem titkolt céllal, hogy a nekik szimpatikus politikai erőket a későbbiekben támogassák. Fennállása során a rendszerrel együtt változott párthadserege és a számára kijelölt feladatok is.

A Munkásőrséget 1957. január 29-én alapították MSZMP-határozattal, amelyet elnöki tanácsi rendelet és kormányhatározat erősített meg. Az alapítás sem ötletszerű, sem pedig előzmények nélküli nem volt, ugyanakkor a megszálló szovjet erők is jelentős segítséget nyújtottak mindebben. Egyfajta milícia szervezésének gondolata már a forradalmat követően napirenden volt, de csak 1957 tavaszán öltött

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.