rubicon

A Montenuovo-örökség

1 perc olvasás

A Montenuovo 2012 a mérték és elegancia itala, se nem lenge, se nem vastag, eleven, vibráló, gyümölcsös, tökéletes az illata, a cabfranc, merlot és syrah adják hozzá a testet, az izmot, a struktúrát és az „édességet”, illetve a zweigelt és kékfrankos az üde savakat és a fűszert. A  21. éve készülő birtokbor a fajsúlyos és a lendületesen gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár.

Montenuovo Nándor herceg emlékét őrzi a Vylyan Pincészet birtokbora, a Montenuovo Cuvée. A Montenuovók családtörténete kész regény: a törökverő ősök után olyan nevek fémjelzik a családot, mint Mária Lujza vagy Batthyány Júlia, avagy Montenuovo Alfréd, Ferenc József legbizalmasabb embere és főudvarmestere. Az ő fia (Mária Lujza dédunokája) volt az 1888-ban született Montenuovo Nándor, aki 1921-től mintagazdaságot formált a közel 10 ezer hektáros dél-baranyai Batthyány-birtokból. 

A herceg búzát, árpát, takarmánynövényeket termesztett magyarországi birtokán, modern tehenészetet vitt, s a németbólyi rokfort messze földön híres volt. Utakat, telefonvonalat épített ki, a lakosságot is kiszolgáló víztornyot állított, traktorokat, gőzekét, kévekötő gépet használt. Villánykövesdi borászatából budapesti éttermekbe szállított minőségi vörösborokat.

Montenuovo Nándor a felsőház tagjaként nem szavazta meg a három zsidótörvény egyikét sem, viszont aláírta azt a petíciót, amelyben több  arisztokrata a háború gyors befejezésére kérte

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.