rubicon

A Mein Kampf

4 perc olvasás

Mint oly sok mindent a Hitlerrel kapcsolatos dolgok köréből, a Führer „nagy művét”, a Mein Kampfot is körülveszik megválaszolatlan kérdések. Az első mindjárt abban áll, hogy az vajon valóban Hitler egyéni művének tekinthető-e, vagy részt vett a fogalmazásban más is, sőt esetleg többen is beleártották magukat a szövegbe. Eredetileg mindenki meg volt győződve róla, hogy a könyv a börtönben készült 1924-ben, méghozzá úgy, hogy Hitler beszélt (egyébként szokása szerint), a vele együtt raboskodó Rudolf Hess pedig, akivel Hitler nagyon jó viszonyban volt, fogalmazott és leírta a szöveget. 

E menetrenddel azonban több probléma is van. Az első az, hogy Hess hamarabb szabadult, mint Hitler, a második pedig, hogy a Mein Kampf nem készült el a börtönben. 1925-ben ennek megfelelően csak az első kötete jelent meg, a második kötetet, amely néhány témát egyébként megismételt, méghozzá más szellemben, mint ahogyan az első részben szerepelt, Hitler a kiszabadulása után, 1925–1926-ban írhatta csak meg, s ez a rész 1927-ben látott napvilágot. Márpedig Hess segítségéről ebben az időben senki sem emlékezik meg. E részleteket figyelembe véve könnyen elképzelhető, hogy Hess közreműködése egyes kérdések megvitatásában állt, a szöveg viszont mindenestől Hitler alkotása. Ez természetesen nem zárja ki, hogy a gépelést más vagy mások végezték, és ezek között – egy ideig – Hess is ott lehetett. 

Az viszont biztos, hogy a könyv címe nem Hitlertől származott. Ő maga a következő címet adta munkájának: Négy és fél évi harc a hazugság, az ostobaság és a gyávaság ellen, amit azután mások tanácsára váltott fel a sokkal hatásosabb Harcom címmel. Ugyancsak biztos, hogy a szövegen Max Amann, a kiadó (Eher Verlag) irányításával többen is végeztek nyelvi javításokat. A szöveg mégis „hitleri” maradt, amivel egyébként stiláris szempontból később maga a Führer sem volt elégedett. Mi több, egy idő múltán Hitler már azon is sajnálkozott, hogy egyáltalán belement a könyv kiadásába, mert úgy vélte, túl őszintén szólt politikai terveiről, ami akadályokat támaszthat számára, ha valaki alaposan elolvassa a szöveget és levonja belőle a következtetéseket. „Azt mindenesetre tudom, hogy ha 1924-ben sejtettem volna, hogy birodalmi kancellár leszek, úgy a könyvet nem írtam volna meg” – mondta. Erre vélhetően valamikor 1928-ban jött rá, amikor a Mein Kampf védelmében írt kéziratát, amit akár annak folytatásaként is fel lehet fogni, már valóban nem hozta nyilvánosságra. Megírta a szöveget, de nem publikálta – jóval a halála után jelent meg,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.