rubicon

A megújulás képessége

7 perc olvasás

Az egyetemes történet tárgyalásakor manapság divatos helyteleníteni az „Európa központú látásmódot”, mondván: a föld többi részén is létrejöttek nagy eredményeket felmutató kultúrák. Ez igaz, mégis egyedül Európában alakult ki olyan gazdasági, társadalmi és politikai rendszer, amely minden megrázkódtatás, krízis ellenére dinamikus megújulások sorozatára volt képes, a válságok tapasztalataiból merítve alkalmazkodni tudott az új körülményekhez, s mintegy önmagát „kijavítva” fejlődött tovább. Ennek a fejlődésnek a gyökerei a középkorba nyúlnak vissza.

A középkor kezdetén mind a bizánci rendszer, mind az iszlám kultúra sokkal hatalmasabb, gazdagabb és szellemileg kifinomultabb volt, mint a nyugat-európai, mégis Nyugat-Európa ért el páratlanul gyors fejlődést. Ehhez olyan adottságok és történelmi vívmányok szolgáltatták az alapot, amelyek más, távoli kultúrákban egyáltalán nem vagy nem így, nem eléggé és főleg nem összességében voltak jelen. Mik ezek a fontos tényezők?

Alapvetően fontos volt a rugalmas mezőgazdasági rendszer, amely a nagy népességnövekedést, a városlakók létszámának és a társadalom egészén belüli arányának a dinamikus növekedését tette lehetővé azáltal, hogy kellő mennyiségű élelmiszert tudott megtermelni.

A dinamikus fejlődés további fontos feltétele volt a „nyugat-európai típusú”-nak nevezett városok létrejötte a középkorban. Sem az ókori Európában, sem az Európán kívüli területeken nem alakultak ki hasonló képződmények, noha mind a görög-római világ, mind pedig Ázsia egyes országai hatalmas városokat tudhattak magukénak. E városok azonban teljesen más felépítésűek voltak, és lakóik messze nem tölthették be azt a szerepet az össztársadalmi fejlődésben, amelyet a

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta