rubicon

A márciusi ifjak

31 perc olvasás

A márciusi ifjak csoportja kétségkívül meghatározó szerepet játszott 1848 tavaszán a forradalmi átalakulás keresztülvitelében. 1848. március 15-i akciójuk egyrészt megmutatta, hogy a régi rend hatalmasai már a főváros nyugalmában sem bízhatnak, másrészt olyan, országos méretű láncreakció elindítójává vált, amelynek eredményeként a magyar társadalom nagy tömegei sorakoztak fel a polgári átalakulás és a nemzeti szuverenitás programja mögött. Ezáltal pedig lehetővé tették, hogy Bécsben az uralkodó és a birodalmi kormányzat elfogadja a magyar rendi országgyűlés Kossuth által megfogalmazott felirati javaslatát, s létrejöhessen a független, felelős kormány.

Szolgaságunk idejében
Minden ember csak beszélt,
Mi valánk a legelsők, kik
Tenni mertünk a honért!

Mi emeltük föl először
A cselekvés zászlaját,
Mi riasztók föl zajunkkal
Nagy álmából a hazát!

1848 júniusában írta e sorokat Petőfi Sándor, „a nagy nap”, március 15. vezetője. De kik is voltak azok a márciusi ifjak, akik legelőször tenni mertek a honért, s akik először emelték fel a cselekvés zászlaját?

A napóleoni háborúkat lezáró 1814–15. évi bécsi békerendszer s a Szent Szövetség létrejötte nyomán úgy tűnt, hogy Európa nagyobb részén helyreállt a francia forradalom előtti ancien régime világa. A forradalom eszméi által fellelkesített, ám Napóleon hegemón törekvését és önkényuralmát elutasító nemzetek értelmisége mégsem volt elégedett a restauráció világával. Itália és Németország továbbra is csak földrajzi fogalom volt, a lengyel állam orosz fennhatóság alá került, s a spanyolok sem vágytak vissza az inkvizícióval párosult elnyomás világába. Európa-szerte titkos vagy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.