rubicon

A magyarság korai története és a honfoglalás

21 perc olvasás
A magyarság eredetével és a honfoglalással kapcsolatban leggyakrabban négy kérdés merül fel: Kik vagyunk? Honnan jöttünk? Hogyan érkeztünk a Kárpát-medencébe? Hogyan rendezkedtünk be az új hazában? Ezek a kérdések ilyen vagy olyan formában végigvonulnak egész összeállításunkon, a válaszokat elsőként a nyelvész-historikus fogalmazza meg.

Az azonos néphez tartozásnak három alapfeltétele van: tagjai értsék egymás nyelvét, tudatosan vállalják a közösséghez tartozásukat, és legyen egy tartós önelnevezésük, népnevük. A közös nyelv általában szükséges, de nem elégséges feltétele az azonos néphez tartozásnak. Az angolok és az amerikaiak vagy a spanyolok és a dél-amerikai indiánok azonos nyelven beszélnek, mégis különböző népeket alkotnak. A nyelv mellett fontos a kultúra közössége, ami annyit jelent, hogy közösek a szokások, a gesztusok, a hagyományok. Ilyenkor a kultúra jelenségei jelekként működnek. A közös viselet, a közös viselkedés éppúgy közlés, mint a szóbeli közlés. Ezért beszélhetünk a nyelv közössége mellett a többnyire arra épülő jelrendszer, a szemiotikai rendszer közösségéről. Ezek segítik azt, hogy az emberek értsék egymást, de a kultúra közössége nem mindig ragadható meg olyan egyértelműen, mint a beszéd közössége.

Kik voltak a honfoglaló magyarok?

A honfoglaló magyarságot, legalábbis az első öt-hat generációt, meglepő pontossággal lehet azonosítani a régészeti leletek segítségével. Jelenleg körülbelül négyszáz honfoglaló csontvázát ismerjük, melyek két nagy csoportra oszlanak. Az egyik csoport az Alföldet és a Kis-alföldet szállta meg, a másik csoport túlnyomórészt a Dunántúlon és a Börzsöny vidékén, tehát a dombosabb területeken található. A sírokban nem tapasztalunk

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.