rubicon

A magyar–német szellemi és kulturális együttműködésről, 1937

Törvénytár Ujváry Gábor cikkének tanulmányozásához – Online Plusz a Rubicon 2209/1-2-es lapszámához
9 perc olvasás

1937. évi V. törvénycikkA szellemi és kulturális együttműködés tárgyában Berlinben 1936. évi május hó 28. napján kelt magyar-német egyezmény becikkelyezéséről1. § A szellemi és kulturális együttműködés tárgyában Berlinben 1936. évi május hó 28. napján kelt magyar-német egyezmény az ország törvényei közé iktattatik.

2. § Az 1. §-ban említett egyezmény eredeti magyar és eredeti német szövege a következő:

Egyezmény a Magyar Királyság és a Német Birodalom között a szellemi és kulturális együttműködés tárgyábanŐ Főméltósága a Magyar Királyság Kormányzója és a Német Birodalom Vezére és Kancellárja attól az őszinte óhajtól vezérelve, hogy a régi hagyományokon alapuló kölcsönös kulturális kapcsolatokat, valamint a két ország kulturális és szellemi javainak cseréjét minden téren elmélyítsék és ezáltal a két nemzet kölcsönös megértését előmozdítsák, elhatározták, hogy a két állam között a szellemi és kulturális együttműködés tárgyában egyezményt kötnek és e célból teljhatalmú megbízottaikat kijelölték, akik jó és kellő alakban talált meghatalmazásaik tudomásulvétele után a következőkben állapodtak meg:

I. Cikk. Mindkét kormány különleges figyelemmel fogja gondozni és fenntartani azokat a kulturális és tudományos intézményeket, amelyek a magyar-német kultúrkapcsolatok fejlesztését szolgálják.

A magyar királyi kormány a két ország tudományos irodalmának és művészeti kapcsolatainak fejlesztésére és tanulmányozására fenntartja a berlini Collegium Hungaricumot. Hasonlóképpen fenntartja a budapesti, szegedi, debreceni és pécsi tudományegyetemek összesen négy német filológiai tanszéke mellett a budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetemen a német irodalmi tanszéket.

A német birodalmi kormány továbbra is fenntartja a berlini Friedrich-Wilhelm Egyetemen meglévő, magyar tudós által betöltött és a jövőben is ilyennel betöltendő porosz tanszéket a magyar irodalom és nyelv részére, valamint az azzal kapcsolatban lévő Magyar Intézetet és lektorátust.

A magyar királyi kormány a budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetemen létesítendő német kultúrtörténeti tanszéket szerződés alapján birodalmi német tudóssal fogja betölteni. Ennek a tanszéknek különleges hivatása a német szellemi élet ismertetése.

A 3. és 4. bekezdésben említett tanszékek betöltésének módját külön megállapodás szabályozza.

II. Cikk. A két állam kormányai országaik egyetemein és főiskoláin, különösen fővárosaikban, a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.