rubicon

A magyar Marseille

Forradalmi forrongás Győrben 1848 márciusának idusán
8 perc olvasás

Március idusának fénylő pesti csillaga mindent elhomályosít maga körül. Holott az ottani történésekkel párhuzamosan, azokkal egy időben Győrben is forradalmi események zajlottak, amit Lukács Sándor – már március 4-e óta – folytonosan szított fellépéseivel (ma úgy mondanánk, politikai performanszaival) és beszédeivel. Ecker János, Győr 19. századi krónikása pedig naplójában mindezeket részletesen le is jegyezte és örökül hagyta az utókornak. A kortársak pedig 1848 tavaszán a polgári átalakulás melletti bátor kiállása és a győri polgárőrség pozsonyi fegyveres felvonulása miatt a „magyar Marseille”-ként emlegették a várost.

A helyi ellenzék vezéralakjai

1848. március 15-én Pest mellett a Magyar Királyság egy másik városa, Győr német és magyar ajkú polgársága is „forradalmi hangulatba” került. Sőt, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy hetek óta forrongott a közhangulat. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen ekkorra gróf Széchenyi István gyámfia, gróf Zichy Ottó – miután 1841-ben lemondott főhadnagyi rangjáról és kilépett az Osztrák Császárság haderejéből – a Győr vármegyei és az országos reformellenzék egyik vezéralakjává vált. Már az 1841 decemberében tartott vármegyegyűlésen felszólalt az amerikai függetlenségi háború milíciáihoz és a nagy francia forradalom idején megszervezett nemzetőrségekhez hasonló „nemzeti őrsereg” megszervezése mellett, majd tervezetét 1842 januárjában írásban is előterjesztette.

Zichyt titkára, dr. Lukács Sándor segítette munkájában. A Bihar vármegyei származású nemes a Győri Királyi Akadémián tanult jogot, ahol már belekóstolt a politikai életbe. A tanulóéveket követően rövid időre visszatért szűkebb pátriájába és mint aljegyző dolgozott, majd

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.