rubicon

A magyar közigazgatás központi szervei

1526–1848
13 perc olvasás
A Mohács utáni magyar történelemnek a kormányzati, közigazgatási fejlődés terén is meghatározó tényezője volt, hogy Habsburg – idegen országbeli – uralkodó került az ország trónjára. Amennyire nagy lendülettel vezette be I. Ferdinánd a 16. században hazánkban is a más Habsburg-országokban már meghonosított modern közigazgatás első intézményeit, olyannyira akadályozta is a következő évszázadok császári-királyi központi kormányzata a magyar kormányszervek önálló működését.

Az európai monarchiákban a 16. század a modern államkormányzati hivatalok meghonosodásának, az abszolút uralkodói hatalom kialakulásának időszaka volt. Ezen fejlődés keretében váltak szét az államigazgatás legfőbb ágainak, az igazságszolgáltatásnak, a közigazgatásnak és a pénzügyigazgatásnak legfelsőbb szervei. Az ügyintézés és döntéshozatal terén kialakultak a testületi (kollegiális) elv alapján működő, állandó, központi, összességében újkorinak mondott kormányhivatalok.

Magyarországon rövid, Mátyás-kori előzmények után a Habsburg-uralkodók tettek kísérletet az újkori jellegű kormányzás és hivatalok bevezetésére. Magyarország – az uralkodó személyén keresztül – egy nagyobb, sok részből álló birodalom részévé vált, s a Habsburg-uralkodókat a kormányzati egységesítés célja vezette, amikor a birodalom más tartományaiban már a 16. század elején, francia-burgundi mintára bevezetett új kormányhatóságokat próbálták – a helyi viszonyokhoz igazítva – Magyarországon is megszervezni.

A magyar tanács

Az ország legfőbb kormányszerve 1526 után is az elvileg még létező királyi tanács volt, amelyet I. Ferdinánd óta magyar tanácsnak (consilium Hungaricum) neveztek. Tagjai az ország főméltóságait viselő főurak és főpapok voltak, illetve azok, akiket a király kinevezett. A tagok létszáma ingadozott, a

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta