rubicon

A lepantói csata

A Szent Liga és az Oszmán Birodalom harca a tengeri hegemóniáért (1571)
12 perc olvasás

Az 1571-ben létrehozott Szent Liga a keresztény államok első igazán sikeres oszmánellenes koalíciója volt, amelynek eredményeképpen meghiúsult az Oszmán Birodalom törekvése, hogy hegemón helyzetbe kerüljön a Földközi-tengeren. A sikerben oroszlánrészt vállalt V. Pius pápa, akinek sikerült legalább egy időre egy táborba szervezni az eltérő érdekű államokat.

A lepantói csata végleg megállította az oszmán terjeszkedést a Mediterráneum térségében, és a későbbiekben követendő példaként szolgált az oszmánok elleni harcban. Mi vezetett ehhez a háborúhoz, amely talán először demonstrálta, hogy egy koalíció, amelyet megfelelően vezetnek, képes érzékeny csapást mérni az Oszmán Birodalom erőire, és alkalmas arra, hogy az addig feltartóztathatatlannak bizonyuló előretörést megállítsa?

1571. október 7-én a Lepantói-öbölben a Don Juan de Austria vezette oszmánellenes Szent Liga többnemzetiségű hajóhada megsemmisítő vereséget mért az Ali pasa irányítása  alatt álló hajóhadra. A győzelem kétségkívül világraszóló jelentőségű volt, mivel a tengeri csata eldöntötte, hogy az oszmán előrenyomulás a Földközi-tenger keleti medencéjére korlátozódik. Az Oszmán Birodalom a későbbiekben nem kezdeményezett hadműveleteket a Szicília–Tunisz vonaltól nyugatra, hanem mozgását a medence keleti területeire korlátozta.

Előzmények

A háború eredetileg a Porta és a Velencei Köztársaság között tört ki 1570-ben. Az oszmán-török támadás egy tervszerű előrenyomulás része volt, amely Dél-Itáliát, illetve a spanyol partokat fenyegette. Málta 1565. évi sikertelen ostroma azonban felfedte az oszmán tengeri hatalom korlátait. Szulejmán szultán 1566-ban Magyarország ellen vezetett hadjáratot –

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.