rubicon

A lateráni konkordátum, 1929

15 perc olvasás

A lateráni szerződéseket 1929. február 11-én írta alá Benito Mussolini olasz miniszterelnök és Pietro Gasparri bíboros, államtitkár többéves előkészítés után.

A három dokumentum állami szuverenitást biztosított az Apostoli Szentszéknek, létrehozták Vatikán városállamot, és az Olasz Királyságban konkordátumban biztosították a római katolikus egyház jogait, államvallásnak ismerve el a katolicizmust.

Az Apostoli Szentszék és az Olasz Királyság közti megbékélés az olasz egység létrejötte és Róma 1870-es elfoglalása utáni szembenállást számolta fel. A szerződés emlékét mind a mai napig őrzi a Szent Péter térre vezető, 1936-ban kiépített, széles út, amely a Via della Conciliazione („Kiengesztelődés útja”) nevet viseli.

A római pápák már az ókori keresztény császárság idején kaptak ajándékba birtokadományokat katolikus hívektől, ezek azonban csupán magánvagyonuk részét képezték. A 6. századtól – amikor a pápaság Bizánc visszaszorulásával de facto Itália első hatalmává emelkedett – a barbár betörésekkel szemben a pápára hárult Róma és környékének védelme, tekintettel arra, hogy a kiterjedt birtokain élőkért is felelősséggel tartozott. III. István pápa 745-ben Kis Pipin frank uralkodóhoz fordult, és katonai segítség mellett újabb birtokokat is kért hatalma alátámasztására. Ez a Donatio Pipini lett a Patrimonium Petri, idővel pedig az Egyházi Állam alapja, amely később további császári adományokkal bővülve az Itáliai-félsziget középső részén helyezkedett el, Rómától Perugián és Ravennán át egészen Ferraráig, magába foglalva Ostia, Ancona és Rimini tengeri kikötővárosait is.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.