rubicon

A kunok integrációja

Meddig élt tovább a hagyományos sztyeppei kultúra Magyarországon?
14 perc olvasás

1239 húsvétján színes, keleti öltözéket viselő kun lovasok léptek a Keleti-Kárpátokban, a Radnai-hágónál Magyarország földjére, és vonultak hosszú sorokban az ország belseje felé. A kunok nagyfejedelme, Kötöny kán a Kelet-Európa földjét már két éve kíméletlenül pusztító mongolok elől menedéket kért a magyar királytól, és miután követek útján megállapodtak, népével együtt Magyarországra költözött. IV. Béla király (1235–1270) ünnepélyesen fogadta a neki önként behódoló kun fejedelmet, egészen az ország határáig elébe ment. A kunok megígérték, hogy felveszik a kereszténységet, a magyar király pedig kezeskedett szabadságukért, valamint hogy megőrizhetik vagyonukat és ingó javaikat. De hogyan is valósult meg mindez?

Az országgyűlés határozata szerint a kunokat az ország lakatlan vagy ritkán lakott részeire osztották szét, hogy tekintélyes állatállományukkal minél kevesebb helyen okozzanak kárt a magyarok vetéseiben, kertjeiben és gyümölcsöseiben. Ennek ellenére állandó volt az összetűzés a magyarok és a kunok között. A magyar főurak is féltékenyen nézték, hogy a király mindenben kedvez a kunoknak. Amikor 1241 márciusában a mongol hadsereg betört az országba, és a mongol előőrsök egészen Pestig kalandoztak, a közhangulat a kunok ellen fordult. Azzal gyanúsították őket, hogy tatár kémek. Közben az ország minden részéből összehívott hadak Pesten gyülekeztek. 

A kunok ellen felszított hangulatban magyar és német fegyveresek megrohamozták azt a palotát, amelyben a király Kötönyt és családját elszállásolta, és mindnyájukat megölték, még mielőtt a király segítséget küldhetett volna. Ennek hallatára a tatárok ellen hadba hívott kunok uruk halálát is megbosszulva, rabolva-pusztítva dél felé kivonultak az országból. Ezzel a Magyar Királyság

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.