rubicon

A kunmadarasi pogrom, 1946

4 perc olvasás

Ha az utazó megérkezik Kunmadarasra, első pillantása a községházára esik, mely előtt ott áll az első világháború áldozatainak emlékműve. Az egykori piactér másik oldalán egy újabb emlékművet talál, melyet a második világháborúban elesett katonáknak és polgári áldozatoknak emeltek. Ha itt hátrafordul, az utca túlfelén egy fekete táblát pillanthat meg, mely az 1946-os kunmadarasi pogrom áldozataira emlékeztet. Ennek az eseménynek az emlékezete azonban mindmáig nem egyértelmű. Közvetlenül a zsidó áldozatok emlékköve mellett egy oszlop emlékeztet a kunok bejövetelének dicsőséges 750. évfordulójára. A második világháborús emlékmű pedig csak a pogrommal hozzávetőleg azonos időben meghalt nem zsidó áldozatok emlékét őrzi. Az emlékezés súlyos terhét körülveszi a történelem.

Kunmadaras neve meglehetősen rossz mellékzöngékkel bír a történeti köztudatban: az elemzők a pogromot többnyire rosszindulatú politikai manipuláció eredményének látják, mely mögött így a huszadik század legsötétebb eseményei sejlenek föl. A pogromot vagy a háború előtti antiszemita propagandával rokonítják, és a fasizmus utójátékának tartják a történteket, melyek mögött így fölrémlik a náci népirtás is a háttérben, vagy a háború utáni évek politikai küzdelmeibe ágyazódott, a kommunista párt által tudatosan használt antiszemitizmus bizonyítékának tekintik az eseményeket. 

A Kunmadarason történtek azonban másféle értelmezés irányába mutatnak. A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.