rubicon

A köznép és az úri világ

Társadalmi térhasználat a Városligetben – A Városliget aranykora
20 perc olvasás

A kiegyezést követő évtizedekben robbanásszerű növekedésnek indult a Pest és Buda egyesítésével megerősödő magyar főváros. Mindez kihatott a Városliget szerepére is, de egy dolog mindvégig jellemzője maradt: „minden rendű és rangú ember” látogatta Budapest legjelentősebb közparkját. A boldog békeidőkben a liget az egyik legfontosabb találkozóhellyé vált a különböző társadalmi rétegek számára. A hétköznapokon az arisztokrácia és a polgárság tagjai voltak többségben. Délelőttönként az urak lovaglással kezdték a napot, délután pedig benépesült a korzó és megteltek a vendéglők, kávézók teraszai. A kispolgári és a szegényebb rétegek – a szabadnapos cselédek, szakácsnék és a kimenős bakák – vasárnap és ünnepnapokon özönlötték el a ligetet, amely számukra elsősorban a felszabadult szórakozás, gyakran pedig a féktelen mulatozás színhelye volt. A 20. század elejére a Városliget a polgári Budapest legnépszerűbb kiránduló- és szórakozóhelyének számított. Az 1870-es évektől az I. világháború kitöréséig terjedő időszakot joggal nevezhetjük a Városliget aranykorának.

A Városliget történetét két párhuzamos, egymástól témában és hangulatban eltérő kötetben is meg lehetne írni. Az egyik a nyüzsgő, eleven, nyári ligetet mutatná be, a má­sik – ugyanazokban az években – a csön­des, elnéptelenedett, téli parkot. Az őszi levélhullás, a korai sötétedés, majd a beköszöntő tél a Városliget életében fordulópontot jelentett évről évre. Amint megjött a rossz idő, téli álomba merült a liget. Kivételt egyetlen terület képezett, a befagyott, korcsolyapályává átalakuló tó.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.