rubicon

A középkori Európa mezőgazdasági és demográfiai forradalma

15 perc olvasás
Európa népessége mintegy ezerévi stagnálás után 1000 és 1300 között több mint megkétszereződött. Ezt a „népességrobbanást” a mezőgazdaságban bekövetkezett látványos fejlődés tette lehetővé. A gyorsan növekvő népesség művelés alá vonta és új falvainak tízezreivel betelepítette a kontinens addig kétharmad részben feltöretlen és lakatlan őserdőit, s olyan mezőgazdasági technikát fejlesztett ki, amely a 18–19. században uralkodó maradt.

Európa lakossága 1000 körül ugyanannyi volt, mint időszámításunk kezdetén, vagyis ezer év alatt semmit sem növekedett. Ez a tény is jelzi, hogy az az Európa, amelyben élünk, s amelynek hagyományait, kultúráját magunkénak valljuk, szegénységben és nyomorban született a kora középkor századaiban.

Éhínség és nélkülözés

Éhínség és nélkülözés – fames et caritia – voltak a kor forrásaiban leggyakrabban előforduló szavak, s bízvást adhatnánk ezt a címet az európai történelem 5. századtól az első ezredfordulóig tartó fejezetének. E századok embereinek naponta meg kellett birkózniuk a puszta létfenntartás gondjaival, s többségük fiatalon elbukott e reménytelen küzdelemben. Az első ezredfordulóig Nyugat-Európa volt az eurázsiai kontinens elmaradott, szegény peremvidéke.

A puszta demográfiai tények is jól jelzik, hogy mekkora volt a zuhanás a Római Császárság fénykorától, a Pax Romana időszakától a 7. századi mélypontig. A 2. században Európa lakossága 35-36 millióra becsülhető, ebből a Római Birodalom területén élt 26-28 millió. Itália népessége 7-8 millió, Hispániáé 5-6 millió lehetett, Galliáé 7-8 millió, de újabban egyes francia történészek már 10-15 millióról írnak. A népsűrűség 10 és 20 fő között váltakozott

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.