rubicon

A koncepciós színjáték

8 perc olvasás
A koncepciós per a tárgyalótermi dráma speciális változata. A vádlottak nem saját személyükben állnak a bírósággal szemben, hanem politikai osztályuk szociológiai jellemzők alapján meghatározott képviselőiként. A tárgyalás során a vádlott élettörténete egy egész halálraítélt osztály allegóriájává válik. Azt a múltat személyesíti meg, amely vissza szeretne térni, ám képtelen erre. A tárgyalóteremben a személyes történet elveszíti magánjellegét, a köztörténet mikroverziójává válik. Az absztrakt, átideologizált politikatörténet megszemélyesedik, és fogyaszthatóvá lesz a dráma eredményeként. A vádlott kreált személyisége a megidézett Történelem sötét oldala.

Faludy György, akire a vádlott szerepét osztották az egyik koncepciós perben, önéletrajzi regényében leírja, miképpen konstruáltak a faktuálisból fikciót, majd hogyan használták tényként és bizonyítékként ezt a fikcióvá alakított történetet. Faludy a regényben rekonstruál egy dialógust, amely közte és kihallgatója között zajlott az Andrássy út 60-ban:

„– És mi volt apja foglalkozása?– Vegyészmérnök, főiskolai tanár.– Helyes – mondta, és a gépírónő felé fordult. – Írja, válasz: dúsgazdag polgári családból származom.– Családom sohasem volt gazdag. A polgári szót sem vállalom. Ez a szó a maguk értelmezésében nem citoyent jelent, mint az enyémben, hanem burzsujt, kizsákmányolót.– Ne okvetetlenkedjék! Származásáról senki sem tehet.– Nem származásról van szó, hanem tényekről.”

A családi háttér nem annyira a vádlott szociális helyzetét volt hivatott meghatározni,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.