rubicon

A kommunizmussal szembeni ellenállás szimbóluma

Mindszenty letartóztatásának és perének szentszéki fogadtatása
10 perc olvasás

Mindszenty már életében lieu de memoirrá, a kom­munista diktatúrával szembeni ellenállás szimbólumává vált. Neve a kiépülő diktatúrával szemben – az egyház szabadsága és az emberi jogok érdekében – kifejtett bátor kiállása s kiváltképp 70 évvel ezelőtti letartóztatása, majd pere nyomán vált a világ szélesebb közvéleménye számára ismertté. Az Apostoli Szentszéknek a kommunista hatalom eljárására adott reakciói jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Mindszenty lett az üldözött katolikus egyház egyszerre hősies és tragikus sorsának megtestesítője.

A magyar kommunista hatóságok tudatosan időzítették Mindszenty letartóztatását karácsony másnapjára, amikor a hírek lassabban érik el a családjuk körében ünnep­lő embereket. A bíboros 1948. december 26., vasárnap esti letartóztatásának híre ennek ellenére gyorsan terjedt, s néhány napra a nemzetközi közvélemény figyelmének középpontjába állította Magyarországot és Mindszenty alakját egyaránt. A személye iránti érdeklődés pere és elítélése nyomán, 1949. február első heteiben ért ismét a csúcsra. A bí­boros ügyében tett hivatalos és félhivatalos szentszéki megnyilatkozások szintén ezt a dinamikát követték: 1948. december 28. és 1949. január 4. között hat jelentősebb megszólalást regisztrálhatunk, melyeket a második hullámban, 1949. február 3. és február 20. között további nyolc követett. 

Vatikáni állásfoglalások

A szentszéki megnyilatkozások mindkét esetben eltérő típusú fórumokon láttak napvilágot. A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.