rubicon

A királynő

II. Erzsébet varázsa
41 perc olvasás

2022. szeptember 14. és 19. között Londonban éjjel és nappal mintegy 250 000 ember állt be az egyre hosszabb sorba, hogy lerója tiszteletét a Westminster Hallban II. Erzsébet koporsója előtt. Mivel vívta ki II. Erzsébet ezt az elképesztő tiszteletet és szeretetet? Pusztán azzal, hogy ő töltötte a leghosszabb időt a brit trónon? Vagy inkább azzal, hogy egész hosszú élete során ragaszkodott a modern monarchikus hatalom alapelveihez? Akik azt hiányolják, hogy nem foglalt állást bizonyos vitatott politikai ügyekben, azok nem értik a monarchia lényegét. Ő nem állhatott egyik vagy másik oldalra, neki ezek felett kellett állnia. Azt kellett képviselnie, ami a pártok és véleménykülönbségek dacára összeköti az állampolgárok közösségét: a hagyományokat, a nemzeti egységet, az alkotmány és a törvények tiszteletét.

A monarchia korunkban akár a múlt felesleges csökevényének is tűnhet. Csakhogy a vérrokonok családján kívül valamennyi emberi közösség képzelt közösség, az Európai Unió ugyanúgy, mint az emberi jogok elismerésén alapuló állam. A nemzeti egység hangsúlyozásának természetesen megvannak a maga veszélyei, mint oly sok más emberi törekvésnek és ideológiának. De rendkívüli előnyei is vannak. A társadalmat olyan célok elérése érdekében mozgósíthatja, amelyeket csak széles körű összefogással lehet megvalósítani. Elősegítheti a különböző osztályok, hitvallások és társadalmi csoportok együttműködését. Megszilárdíthatja az egyetértésen és nem az erőszakon alapuló politikát, vagy­is az alkotmányos és parlamentáris kormányzást. Nagy legitimációs ereje van, kijelöli az egyén helyét egy zűrzavaros világban, és célt ad az életének. Ráadásul az állampolgár a nemzetállam keretein belül érezheti úgy, hogy némi befolyást gyakorolhat azokra, akik döntenek a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.