rubicon

A két Tisza

Tisza Kálmán és Tisza István kettős portréja
15 perc olvasás
A magyar történelemben máig egyedülálló, hogy apa és fia egyaránt a kormány elnöke legyen. Az apa, Tisza Kálmán ráadásul 15 évig, azaz miniszterelnökeink közül a leghosszabb ideig maradhatott a kormányrúdnál. Fia kétszer került erre a posztra. Az is összeköti őket, hogy életútjuk, politikai pályájuk megítéléséről életükben s holtuk után is szenvedélyes és gyakran szélsőséges vélemények láttak újra és újra napvilágot. Jócskán akadnak ugyanis, akik nem hagyják magukat befolyásolni a tények által, s vagy piedesztálra emelik a két Tiszát, közülük is elsősorban Istvánt, vagy mindenben elmarasztalják őket. Reméljük, hogy alakjuk történeti-tudományos felvillantása oldja a prekoncepciókon alapuló, gyakran egyszerűen csak öröklődő indulatokat.
Tisza Kálmán

Vajon miféle eszközök alkalmazása és milyen személyes tulajdonságok, vezetői adottságok tették lehetővé Tisza Kálmán szilárdnak tekinthető kormányzását? Miként vonhatjuk meg miniszterelnökségének mérlegét? A kor kedvező politikai és gazdasági viszonyai, az európai békés, nyugalmi időszak, valamint a modern gyáripari fejlődés kedvező lehetőségeket kínált kormányzata számára. S a miniszterelnököt gazdag államigazgatási és közigazgatási ismeretei, taktikai elemekre építő politikája, ügyes kombinációs készsége, az ügyek fontossági sorrendjének és kezelési módjának felismerése, a súlyosabb hibák elkerülésének, illetve korrigálásának képessége, valamint személyes munkabírása egyaránt alkalmassá tették arra, hogy éljen a kor által számára biztosított lehetőséggel. Az uralkodó bizalmát azzal szerezte meg, hogy 1875-ben fenntartások nélkül elfogadta az Osztrák-Magyar Monarchiát, ragaszkodott a dualizmus adott rendszeréhez, s nem kérdőjelezte meg az uralkodói felségjogokat sem.

Választási győzelmeit sajátos kormányelnöki

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.