rubicon

A későn jövő

A Német Császárság gyarmati politikája
12 perc olvasás

Otto von Bismarck nem volt a gyarmati terjeszkedés híve, ennek ellenére az ő kancellársága alatt szerezte a feltörekvő Német Császárság a legtöbb kolóniáját. Az afrikai, óceániai és kínai német gyarmatok gazdasági haszna el­enyésző volt, ráadásul II. Vilmos császár új, az imperialista versenyfutásban birodalmának helyet követelő politikai irányvonala növelte az érdekellentéteket a többi nagy­hatalommal. A namíbiai lakossággal szemben elkövetett kegyetlen fellépésnek máig ható következményei vannak.

A „későn jövő” gyarmati hatalmak közé tartozó Németország második, tengerentúli birodalomalapítása nem volt előzmények nélküli. A Welser bankár- és kereskedőcsalád már 1528-ban gyarmati jogokat kapott V. Károly császártól Venezuelában, az első afrikai német gyarmatot pedig Großfriedrichsburg néven a Brandenburgi Választófejedelemség hozta létre a mai Ghána területén. Az 1840-es évektől egyre bővült Brazíliától Texason keresztül Sziámig a vágyott gyarmati területek listája, miközben német kutatók már Afrika nagyhatalmi felosztása előtt fontos szerepet játszottak a fekete kontinens felfedezésében.

Délnyugat-afrikai német misszionárius bennszülött fiút keresztel, 1910 körül A szkeptikus vaskancellár

A vaskancellárnak nem voltak gyarmatbirodalmi ambíciói. „Egyáltalán nem is akarok gyarmatokat – vetette oda egy beszélgetés során tárgyalópartnerének Versailles-ban 1871 februárjában. – Ez a gyarmati történet nekünk ugyanolyan lenne, mint a selymes cobolybunda a lengyel nemesi családoknál, akiknek nincs

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.