rubicon

A karosi temetők

6 perc olvasás
A honfoglaló magyarság régészeti emlékeinek túlnyomó többsége temetők feltárása nyomán látott napvilágot, éppen ezért kíséri nagy figyelem egy-egy sírhely felfedezését. S noha a korszak temetőinek még csak elenyésző része került elő, az eddigi leletanyag alapján is kimutatható, hogy a Felső-Tisza-vidéknek kivételezett helye volt megtelepedő eleink életében. Ezt a következtetést támasztja alá az a temetőegyüttes Karos község határában, amelynek feltárása az utóbbi évek legnagyobb régészeti szenzációja volt.

Napjainkra a Kárpát-medencében közel kétezer 10–11. századi te- mető vagy temetőtöredék vált ismertté. Az elmúlt évek során a Tisza és a Bodrog folyók által határolt területen, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karos község mellett került feltárásra két rendkívül gazdag honfoglalás kori temető. Az ásatás nem volt előzmények nélküli, hiszen századunk első évtizedeiben e lelőhelyek szomszédságában már kiásták egy gazdag 10. századi temető 13 sírját, másokat pedig földmunkák során megsemmisítettek. Ezt nevezzük a Karos–Eperjesszög I. temetőnek. A tőle 200 méterre lévő II. temetőben 73, s az attól újabb 200 méterre lévő III. temetőben 19 sírt tártunk fel. A leletek elemzése során egyre feltűnőbb volt, hogy a Felső-Tisza vidék 10. századi temetői jellegzetes vonásokban különböznek a Kárpát-medence más, hasonló korú leleteitől.

Az újabb – nemcsak a karosi – feltárások fényében meghaladottnak tekinthető az a nézet, mely szerint a gazdag honfoglalás kori temetők viszonylag kis sírszámúak, 15–30 sírosak lettek volna. Pontosabban: ha voltak is ilyenek, mint pl. a karosi III. temető, azok soha nem egymagukban álltak, hanem egy temetőcsoport részei voltak. Ily módon Karoson is 50-60 év alatt – figyelembe véve az elpusztult sírokat is

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.