rubicon

A Kállay-kormány kulcsszemélyiségei

7 perc olvasás

Horthy 1942. március 9-én kérte fel hivatalosan Kállayt az új kormány megalakítására. A miniszterelnök-jelölt 1942. március 12-én mutatkozott be a kormánypárt (MÉP) előtt, képviselőházi és felsőházi bemutatkozó beszédére pedig – érdekes egybeesés a későbbi tragikus nappal – éppen 1942. március 19-én került sor. Az új miniszterelnök arra törekedett, hogy a kormányfőcsere a lehető legkisebb változásokkal járjon, így egyelőre a Bárdossy-kormány valamennyi minisztere a helyén maradt. Akikről tudta, hogy számára megbízhatóak, azoknak csupán üzent, míg a korábbi irányvonal és a szoros német elkötelezettség híveivel (pl. Reményi-Schneller Lajossal vagy Hóman Bálinttal) hosszabb személyes beszélgetést folytatott. Mindannyian meggyőzhetőnek bizonyultak, jóllehet okkal lehetett ellenállásra számítani részükről. 

1942. március elején a kormány­zó Kállayt azonnali bi­­­zal­mas kihallgatásra hívta, amelynek során világossá tette, hogy Bárdossytól megválik, és – megígérve feltétlen támogatását – azonnal felajánlotta a miniszterelnöki széket Kállaynak. Kállay azonban ekkor még nemet mondott. Az államfő hosszas rábeszéléssel győzte csak meg. Miután többször is találkoztak, végül beadta a derekát. Döntését Horthytól távozóban először annak fiával, Horthy Istvánnal közölte, aki így kiáltott fel: „Most már minden rendben lesz, minden rendbe jön!”

Kállay-kormány eskütétele után, 1942. március 9 . Ülő sor: Reményi-Schneller Lajos, Keresztes-Fischer Ferenc, Kállay Miklós. Hóman Bálint, Bartha Károly. Állnak: VargaJózsef, Radocsay László, Győrfly-Bengyel Sándor, báró Bánffy Dániel,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.