rubicon

A kádárizmus alkonya

19 perc olvasás
A magyar társadalomnak nem volt válságérzete, ellenkezőleg: bizalma töretlen volt Kádárban és embereiben. Kádár János „apa”-alakja természetes ikonná vált, még azáltal is, hogy nem volt felakasztva egyetlen iroda falára sem. A kisemberlogika, a plebejus mentalitás, amelyet Kádár személyesen is átadott, igen közel állt ahhoz a társadalmi értékrendhez, amely egyszerre volt egyenlőségpárti és individualista, munkát becsülő és szegényt kitaszító, személyestulajdon-párti és a közjavakkal pazarló. A kis lépések, a lassúság, a megbízhatóság, a folyamatosság, a karakternélküliség, a part menti hajózás, a „csak ne változzon semmi” kádári stílusa százezerszámra szülte a kis-Kádárokat, és megfordítva, Kádár János is egyre inkább foglyává vált saját tömegei várakozásának.

Kádár János 1956 után akaratán kívül korszakot nyitott és rendszert épített. Negyvenévnyi uralkodása egyszerre tartozik az ország történetének sötét és fényes korszakai közé. Kádár korszakának elejéből, a megtorlások vészkorszakából nem magyarázható egyértelműen a kádári virágzás, amikor kialakultak a rendszer fő intézményei és szervezetei, életformája és a kádári ember, a „homo kadaricus”. A korszak különböző állomásai és maga a rendszer ugyancsak nem vezethető le közvetlenül Kádár János jelleméből, magatartásából, bármennyire is meghatározó szereplője korának.

A Kádár-kor szakaszolása 1987.

A Kádár-kor szakaszolása nem egyértelmű. Véleményem szerint három alapvető szakasz különböztethető meg. Az első a megtorlások és megtörések kora, amely 1956 novemberétől 1962-ig tart. Ekkor a rezsim

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.