rubicon

A jobbágyfelszabadítás

14 perc olvasás
Amikor 1840-ben az országgyűlés törvényerőre emelte az önkéntes örökváltság lehetőségét, két alapvető feltételt szabott a jobbágyterhek megszüntetéséhez: egyrészt a jobbágy akaratát és anyagi lehetőségét, másrészt a földesúri hozzájárulást. Hamarosan kiderült azonban, hogy ezen a módon több évtizedet vagy évszázadot venne igénybe a jobbágyság felszabadulása. Gyorsabb megoldásra volt szükség, biztosítani kellett az anyagi feltételeket, s kötelezővé kellett tenni, hogy a földesúr ne szegülhessen ellen. Mindehhez a márciusi forradalom teremtette meg a feltételeket. Ám azt is el kellett dönteni, hogy mit lehet megváltani, mi az örökváltság tárgya?

A jobbágy állapotának legfontosabb megkülönböztető vonása személyi és dologi jogainak csonkasága volt. Ahhoz, hogy szabad ember, másokkal egyenlő állampolgár és szabad tulajdonos legyen, ezeket kellett megszüntetni. Az 1848. április 11-én szentesített törvények fő célkitűzése ennek megvalósítása volt. A birtokbírhatás jogának 1844. évi kiterjesztése a jobbágyokra már felszámolta azokat a különbségeket, amelyek a jobbágy személyi jogait a földtulajdonszerzés tekintetében a nemesekkel (és polgárokkal) szemben korlátozták.

A jobbágyterhek megszüntetése

1848 áprilisában az úriszékek megszüntetése felszámolta a jobbágyok felett érvényesülő úri joghatóságot (jurisdictio), az egyházi tized eltörlése pedig azt a különbséget, ami nemesek és jobbágyok között azáltal jött létre, hogy az előbbiek nem, az utóbbiak viszont fizettek egyházi tizedet. A népképviselet törvénybe iktatása (cenzus alapján) választóvá és választhatóvá tette a volt jobbágyokat is, s (legalább részben) megszüntette azt a különbséget, ami jobbágy és nemes között a képviselet tekintetében fennállott. A közteherviselés kimondása szintén a személyi jogok

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.