rubicon

A jellem és a szerep

12 perc olvasás
Történelmi személy esetében nehéz megállapítani a személyes jellemvonások és a szerep összefüggését. Rákosi, Gerő, Farkas 1945-ben a sztálinista csúcsfunkcionárius típusának jellegzetes példányaiként jelentek meg a magyar politikai életben. Egyikük esetében sincsenek ismereteink arról, hogy személyes vonásaik tették volna őket különösen alkalmassá a sztálinista csúcsfunkcionárius szerepére vagy pedig más okból jutottak a csúcsra, s azután a szerep magához idomította jellemüket. Kádár az a ritka eset, akiről megbízhatóan tudhatjuk, hogy két jellembeli fogyatékossága meghatározta egész politikai magatartását. Ezek, durván kifejezve: Kádár gyáva volt, és munkakerülő.

Személyes jellemvonásokról beszélve nem bizonyos sajátos képességekre gondolok, amelyek segítették őket szerepük eljátszásában. Nem olyasmire tehát, hogy az első Bonapartét három képessége tette Napóleonná: memóriája, figyelemmegosztási képessége, valamint az, hogy minden helyzetben tudott aludni. Nem Rákosi nyelvtehetségéről és diktátormemóriájáról van szó (a kádergarnitúra harmadik szintjéig minden funkcionárius személyi anyaga a fejében volt, és mindenkit arcról megismert), nem arról, hogy Révai autodidaktaként szerzett műveltségével Lukács Györggyel összehasonlítható marxista teoretikussá vált. Még csak nem is Kádár sakk- és kártyatehetségéről, valamint arról, hogy 1956 után jó érzékkel tudta alakítani a kisembert, felismerve: Rákosiék vezérkedése után ezt jól fogadja majd a társadalom. Erkölcsileg minősíthető személyiségvonásokra gondolok, olyanokra, amelyeket kedvezőtlen esetben jellembeli fogyatékosságnak szokás tekinteni.

Kádár gyávasága

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.