rubicon

A II. vatikáni zsinat, 1962–1965

11 perc olvasás

XXIII. János pápa 1959. január 25-én jelentette be egy újabb egyetemes zsinat összehívását. A keresztények egységéért tartott imahét végén a falakon kívüli Szent Pál-bazilika melletti bencés monostorban ülésező konzisztóriumon jelen lévő 17 bíborost meglepte a pápa bejelentése. A meglepetést nem a zsinat gondolata okozta, hiszen már korábban is felmerült a félbeszakadt I. vatikáni zsinat (1869–1870) munkájának befejezése vagy egy új zsinat összehívása. 1923–1924-ben XI. Pius pápa csak a püspökök véleményének kikérésééig jutott el, utóda, XII. Pius pápa ellenben 1948–1951 között már a megfelelő előkészítő bizottságokat is felállította. Ezek a  kezdeményezések azért akadtak el, mert a kialakult kedvezőtlen világpolitikai helyzetben egy zsinat megvalósítása csaknem lehetetlennek tűnt. XXIII. János nem egészen száz nappal a megválasztása (1958. október 28.) után tett bejelentése éppen azért érte váratlanul a bíborosokat és a szélesebb közvéleményt, mert úgy látszott, továbbra is fennállnak azok a körülmények, amelyek egy zsinat megtartásának lehetőségét kétségessé teszik.

1959-ben a világ változatlanul két, politikailag, ideológiai­lag, társadalmilag és gazdaságilag szem­ben álló tömbre oszlott. Az 1950-es évek első felére jellemző hidegháborús feszültség ugyan némiképp enyhült, és a két szuperhatalom mindinkább engedett a békés egymás mellett élés kényszerének, a nemzetközi kapcsolatokat azonban továbbra is súlyos konfliktusok terhelték. Az 1956-os magyar forradalom és a lengyelországi megmozdulások – a propaganda által felerősített látszat ellenére – megmaradtak a keleti blokk belső ügyének, a szuezi válság pedig inkább a nyugati hatalmak közötti konfliktus volt, semmint szovjet–amerikai összecsapás. Ellenben a berlini fal felépítése

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.