rubicon

A Hucul Köztársaság

10 perc olvasás

1918–1919 fordulóján a történeti Kárpátalja is forrongott. Népszavazás nem volt, de több településen tartottak népgyűlést a hovatartozásról: a környező országok mindegyikének találunk híveit az időszakban. A legmesszebb a kőrösmezei Hucul Köztársaság jutott, amely egyetlenként a régió számos néptanácsa és munkástanácsa közül saját, az államtól független irányítás alá vette a települést, majd több környező községgel összefogva kikiáltotta a néhány hónapig egzisztáló köztársaságot. Itt, Kőrösmezőnél ered a Fekete-Tisza, amely Rahónál egyesülve a Fehér-Tiszával hol patakként csordogál, hol széles folyamban hömpölyög az Alföld irányába. 

A kérészfaj, a tiszavirág rövid és szenvedélyes élete, a tiszavirágzás hasonlít arra, ami itt történt a válságos időszakban.

A polgárháborús időszakban az egykori Orosz Birodalom területén hihetetlen számú, mint­egy nyolcvan államkezdeményt jegyzett fel a történelem. A ma Ukrajnához tartozó területen az Ukrán Népköztársaság, a Donyecki–Krivoj Rog-i Köztársaság, az Ukrán Szovjet Köztársaság, az Odesszai Szovjet Köztársaság, a Krími Népköztársaság, a volt osztrák–magyar monarchiabeli

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.