rubicon

A hűbériség

16 perc olvasás
A hűbériség személyes hűségen alapuló kapcsolatrendszer, amely összefonódott a földesúri szervezettel: a földesúri birtokra mint alapstruktúrára épült a lovagi uralkodó osztály – a hűbérurak és vazallusok – hierarchizált, többemeletes viszonylatrendszere a maga sajátos intézményeivel, szertartásaival és jogával. A hűbériség összekapcsolódott az állam „privatizációjával”, amikor a felbomló közhatalmat a személyes hűségen alapuló kötelékek váltották fel.

A hűbéri intézmény gyökereit valószínűleg a Meroving-időszak frank királyságában, a Rajna és a Loire között kell keresnünk. A 6–7. században gyakran uralkodtak itt anarchikus állapotok. A közhatalom kevés eszközzel rendelkezett ahhoz, hogy hatékony legyen, s képtelen volt a lakosságnak biztonságot teremteni. Így sokan kerestek valamely hatalmasságnál oltalmat, aki viszont a védelemért cserébe valamilyen szolgálatot várt el. Mindez a hűbérurak hatalmi pozícióit erősítette, akik egyúttal rá is voltak utalva a személyükben hozzájuk kötődő, magánhadseregükben alkalmazható férfiakra. A korabeli források függő szabadoknak (ingenui in obsequio) hívják az ilyeneket.

A jelenség nem volt újdonság, hiszen a késő római Galliában a nagyurak gyakran vették körül magukat saját katonáikkal (buccellarii). A másik előzmény a comitatus intézménye a germánoknál, amelyet Tacitus Germániájából ismerünk. Ez azt jelenti, hogy szabad harcosok csoportja szabad akaratából egy úr szolgálatába áll, és szoros személyes kapcsolatban harcol vele, illetve érte.

A 6–7. században nagyon különböző szociális helyzetű férfiakat találunk az ilyen függő személyek között. A legelőkelőbbek az antrustiók voltak közülük, akik a király, illetve a királynő fegyveres kíséretét (trustis)

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.