rubicon

A honfoglalók művészete

Az ősmagyarság anyagi kultúrája
4 perc olvasás
Az ősmagyarság művészete elsősorban a honfoglaló magyarság tizedik századi régészeti emlékanyaga alapján rekonstruálható. A honszerzők a keresztyén művészet uralkodóvá válásáig – Szent István koráig – életben tartották színpompás, keleti eredetű művészetüket, melynek nyomai még ezután is, századokon át megőrződtek.

Az ősmagyarság művészetének alakulását az általános steppei keretek közt kell eképzelnünk. A korai időszakban nyilvánvalóan az ún. szkíta-szarmata stílus (vagy másképpen: állatstílus) lehetett náluk is jellemző. Egyértelműen kimutatható, hogy a korai nomád művészet szoros szálakkal kötődik e népek hitvilágához.

Hitvilág és művészet

A totemisztikus elképzeléseken alapuló eredetmítoszok állatalakjai tűnnek fel aranyba, ezüstbe és bronzba öntve a pajzs-, tegezdíszeken és ruhavereteken, a földöntúli erők harcát pedig az ún. állatküzdelmi jelenetek szemléltetik. E pompázatos művészeti stílus már a korai időszakban igen gyakran elvonttá, „absztrakttá” válik: az állat karma vagy csőre az egészet helyettesíti, a samanisztikus életfát egy-egy inda vagy leveles ág személyesíti meg.

A hitvilág és művészet e szoros kapcsolatát jóval később, még honfoglalóink művészetében is megfigyelhetjük: a tarsolylemezek palmettás díszítése nem értelem nélküli, hanem az életfa sokszor ismételt ábrázolása, de korongjaikon s lószerszámvereteiken előbukkan a fa félreérthetetlen alakja is, néha az ágain s csúcsán ülő madarakkal egyetemben. Varkocsdíszítő korongjaink gyakori változata a lovat és a hátából kinövő leveles ágat megjelenítő. Valószínűleg az életfa mentén a felső világba tartó áldozati állat ősi elképzelésének képi formája ez, amely már évezredekkel korábban előtűnik az iráni népeknél. (Hogy nem egyszerű,

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta