rubicon

A honfoglaló magyar nép élete

László Gyula az ősi magyar hitvilágról
13 perc olvasás

A hatvanas évek elején László Gyula híres köny­ve, A honfoglaló magyar nép élete a debreceni egyetem néprajz szakán kötelező olvasmány volt. Fontosnak tartották, hogy megismerjük a jeles régészprofesszor gondolatait és módszereit. Az általa feltárt temetők anyagát lényegében úgy mutatta be a könyvben, hogy a társadalom szerkezetét rekonstruálta a honfoglalók sírjai alapján. Ez a rekonstrukció természetesen sohasem lehet tökéletes, László Gyula gondolkodásmódja és intuíciója mégis nagymértékben hozzájárult a magyar nagycsalád megismeréséhez, az akkori társadalom és családi élet legfőbb jellemzőinek megrajzolásához. A nagy professzor első jelentős könyvében megfogalmazott gondolatok ma is meglepően időtállóak. Éppen ezért az eredeti mű sorrendjében haladva tekintjük át azokat a főbb megálla­pításokat, amelyek az ősi magyar hitvilággal kapcsolatosak. 

A kötet végén található irodalmi áttekintés mindenkit meggyőzhet arról, hogy a szerző a kora­beli szakirodalmat szinte teljes egészében feldolgozta, már amennyire 1944. március 14-ig Kolozsvárott erre lehető­sége nyílt. Bár a háború derékba törte a kolozsvári egyetemen tanító professzorok zömének pályáját, László Gyula szerencsére Magyarországon folytatni tudta munkáját, mint ahogyan kolozsvári tanártársa, a néprajzos Keszi Kovács László is, aki később az Ethnogra­phia című folyóirat szerkesztője lett, s igen magas színvonalú szakfolyóiratot hozott létre és működtetett évtizedeken keresztül, még az 1960-as években is. (E sorok íróját Keszi Kovács László biztatta arra, hogy látogassa meg László Gyulát: a régészprofesszor-képzőművész igen kedvesen fogadta az egyetemista – és akkor még absztrakt festő – Hoppál Mihályt.)

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.