rubicon

A hódmezővásárhelyi gazdák tisztálkodása

Paraszti higiénia a század elején
6 perc olvasás
Mikor mely testrészüket tartották szükségesnek megmosni a tanyasiak, milyen gyakran váltottak fehérneműt, hogyan beretválkoztak, vágtak-e hajat? – múltunk megannyi érdekes mentalitástörténeti kérdése. Szerzőnk, a vásárhelyi középbirtokos gazdaréteg életmódjának szakavatott ismerője nem a parasztokról szól, hanem magukat a parasztokat szólaltatja meg, és a történelmi időkbe visszanyúló emlékezők vallomásait gyűjti egybe.
A tisztálkodás kellékei

A vásárhelyi gazda jelentős számú háziállatot tartott, ezért még a legelmaradottabb tanyákon is fúrt kútról kellett gondoskodni, így a tisztálkodás alapvető „kellékének”, a víznek nem voltak hiányában. 1880-ban itt fúrták az Alföld első – az ország második – ártézi kútját. 1884-ben pedig Nagy András János gazda költségén újabb kút létesült, amelynek napi vízhozama meghaladta az egymillió litert. Így Hódmezővásárhelyt lassan a „jó vizek városaként” kezdték emlegetni.

A gazdák a tüzelővel takarékoskodtak, ezért a napi mosdáshoz hideg vizet használtak. Csak akkor melegítették meg, ha beteget láttak el, csecsemőt fürösztöttek, illetve ha a hét végi fürdéshez kellett. A tisztálkodáshoz többnyire saját készítésű fehér háziszappant vagy a maradékból főzött barna lúgszappant használtak. Az előbbivel az arcukat, törzsüket, míg az utóbbival a kezüket, lábukat, zsíros fejbőr esetén a hajukat mosták. A fürdéshez fehér vászonból tépett rongyot, s horzsakôként lekoptatott szélű cserépdarabot is használtak. Ezzel a sarkukról és a talpukról dörzsölték le a kirepedezett, megkeményedett bőrt.

Kéztörléshez a lavor mellett csomóba összegyűrve mindig kéznél volt egy darab tarka rongy. Az arc és a test törlésére lenvászon törülköző szolgált. Módosabb helyeken a mosdótál fölött egy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.