rubicon

A hétéves háború

A történelem első „világháborúja”
9 perc olvasás

A 18. század nagy háborúinak közös vonása, hogy Anglia/Nagy-Britannia és Franciaország azok mindegyikében szemben állt egymással, kezdve a spanyol örökösödési háborúval (1701–1714), folytatva az osztrák örökösödési (1740–1748), majd a hétéves háborúval (1756–1763) és az amerikai függetlenségi háborúval (1775–1783), s befejezve a francia forradalmi és a napóleoni háborúkkal (1792–1815). Ez a brit–francia összecsapás-sorozat párhuzamosan zajlott az európai főhatalomért, illetve a tengerentúli területek birtoklásáért. Minden addiginál szélesebb körű földrajzi kiterjedtsége miatt ebben a háborúsorozatban kitüntetett hely illeti meg a hétéves háborút.

Fred Anderson, a háború kutatásának egyik legismertebb egyesült államokbeli szakembere szem­léletes térképen és táblázatban foglalta össze, hogy a világ mely tájain került sor nagyobb harci cselekményekre a hétéves háborúval kapcsolatban. Négy kontinensen (Európa, Amerika, Afrika, Ázsia) húsz jelentősebb helyszínt állapított meg. Amerikában a mai Egyesült Államok és Kanada területén, illetve a karib-tengeri térségben csaptak össze a szemben álló felek. Afrikában a britek 1758-ban sikeres támadást indítottak Franciaország szenegáli birtokai ellen. Ázsiában két indiai fronton, Madrasz környékén és Bengálban folytak harcok, a britek pedig 1762-ben a Fülöp-szigeteki Manilát is elfoglalták a spanyoloktól. De az európai hadszíntér sem korlátozódott a magyar történelemből jobban ismert közép-európai térségre, hiszen a britek Franciaország nyugati partjait is zaklatták, Gibraltárból erőteljes támadásokat indítottak a francia hajózás ellen, és a Földközi-tengerben található Minorca szigeténél is heves harcok dúltak 1756-ban.

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta