rubicon

A helyi védelemtől a globális elkötelezettségig

Az Egyesült Államok biztonságpolitikájának története
26 perc olvasás
Amerika az amerikaiaké – mondta Monroe elnök, s ez sokáig meghatározta az Egyesült Államok külpolitikáját: nemcsak az európaiakat zárták ki az Újvilágból, hanem ők sem kívántak Európában szerepet vállalni. Két világháború tapasztalatainak tanulsága: egy újabb világégés végzetes pusztulással járna, nincs tere a kockázatnak. Az Egyesült Államoknak ott kell maradnia Európában, hogy összefogásra késztesse az európaiakat. S mindezt saját biztonsága érdekében.

Az Egyesült Államok külső biztonságát kezdettől fogva számos potenciális veszély fenyegette. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az észak-amerikai brit gyarmatok a kifejezés szorosabb értelmében nem győzték le katonailag az anyaországot: mindössze annyi történt, hogy a brit politikai vezetés, valamint a közvélemény nagyobb része arra a meggyőződésre jutott, hogy e gyarmatok Brit Birodalomban tartása nagyobb költségekkel jár, mint haszonnal, ezért nem érdemes további erőfeszítéseket tenni a háború folytatására. Nagy-Britannia azonban az új amerikai állam közvetlen szomszédja maradt Kanadában, továbbá a brit haditengerészet uralta a tengereket, s bármikor súlyosan sérthette volna az amerikai kereskedelmi vagy stratégiai érdekeket.

Európai vetélytársak

Az Egyesült Államoknak a britekkel szembeni kiszolgáltatottságát mutatja, hogy amikor a Nagy-Britannia európai lekötöttsége miatt könnyű győzelmet remélő James Madison elnök 1812-ben háborút provokált a különböző, valóban létező, de hadüzenethez meglehetősen csekély fajsúlyúnak látszó ellentétek miatt (kisebb határviták Kanadánál, halászati jogok), a brit csapatok 1814-ben nagyobb ellenállás nélkül szálltak partra a főváros környékén, és felégették Washingtont. Ez a háború volt az utolsó amerikai–brit összecsapás; ettől kezdve a két ország érdekei többnyire

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.