rubicon

A határvidék öröksége

Történészvita az amerikai Nyugat jelentőségéről - Vadnyugat 1.
12 perc olvasás

Amikor az Egyesült Államok a 18. század végén kivívta függetlenségét, azok a területek, amelyeket később Nyugat, vadnyugat vagy határvidék néven emlegettek még nem tartoztak fennhatósága alá. A Mississippitől nyugatra fekvő hatalmas területeket csak a 19. század folyamán szerezte meg a fiatal köztársaság. A mérhetetlenül tágasnak és gazdagnak látszó új területeket az őslakosok, a „született amerikaiak” ritkán lakták. A bevándorlók nyilvánvaló elrendeltetésüknek tartották, hogy benépesítsék azt a kontinenst, melyet szerintük a Gondviselés adományozott évente sokszorozódó millióik számára. S valóban, a terület kivételes lehetőségeket kínált a kevés tulajdonnal rendelkező telepesek társadalmi és gazdasági előmeneteléhez. Ám ahol vadont láttak, (másképpen) fejlett őslakos kultúrák léteztek. A természettel hősies küzdelmet folytató fehér ember nemcsak a vadont hódította meg saját erejére támaszkodva, de ezeket az ősi kultúrákat is megsemmisítette fejlettebb fegyverei segítségével. A Nyugat az anyagi és társadalmi siker régiójának bizonyult számtalan telepescsalád számára. A sikertörténetet a vadnyugat mítosza lengte körül, bár a vadregényes történetek – ma már tudjuk – egy romantikus történelmi korszak megszépített valóságát tükrözik.

A chicagói történelmi világkonferencia egyik meleg délutánján 1893-ban az elcsigázott résztvevők aligha figyeltek fel az ötödik előadóra, a wisconsini egyetem harminckét éves tanárára, Frederick Jackson Turnerre, amikor bejelentette előadása címét: A határvidék jelentősége az amerikai történelemben (The Significance of the Frontier in American History). Pedig ezekben a pillanatokban tették közzé az amerikai vadnyugat – vagy ahogy akkoriban nevezték: határvidék – első átfogó történelmi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.