rubicon

A gyarmatosítástól a függetlenségig, 1830–1962

Francia Algériából algériai Algéria
15 perc olvasás

„Algéria Franciaország, és Flandriától Kongóig egy a törvény, egy a nemzet” – jelentette ki a francia belügyminiszter a közel nyolc évig tartó nemzeti felszabadító háború kirobbanásának másnapján, 1954. november 8-án.

A francia politikai osztály és Algéria egymillió európai származású lakosa ezt így is gondolta, a kilencmillió arab-muzulmán őslakos azonban egyáltalán nem. Számukra az 1830 óta tartó gyarmati uralom szenvedést, megaláztatást, erőszakot, jogfosztottságot jelentett. „130 éven keresztül szüntelenül elnyomták, becsapták, kifosztották, megalázták őket. Az is csoda, hogy elfogadták az együttélést az európaiakkal.” Ezt már De Gaulle mondta röviddel a háború befejezése előtt, 1962 februárjában.

Egyetlen francia tengerentúli birtokon sem volt ilyen totális, a társadalom minden szegmensére kiterjedő a francia gyarmati rendszer. Felszámolása sem történhetett másként, csak a legradikálisabb módon, fegyveres harc árán.

Az észak-afrikai ország a 16. század óta az Oszmán Birodalom egyik tartománya volt, fővárosa, Algír pedig az európai hatalmak kereskedelmi hajóit kifosztó kalózok központja a Földközi-tengeren. Rablótevékenységük különösen sújtotta a mar­seille-i kereskedőket. A kalózállam megtámadása és elfoglalása egyrészt az ő érdekükben történt, másrészt kedvező alkalmat kínált a napóleoni háborúkat vereséggel lezáró hadsereg tekintélyének a helyreállítására. A 100 hajóval rendelkező és több mint 50 ezer katonát számláló hadsereg különösebb ellenállás nélkül foglalta el 1830. július 5-én a fővárost.

Hódítás és gyarmatosítás

A belső Algéria meghódítása azonban még évtizedeket vett

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.