rubicon

A gyarmatosítás

15 perc olvasás

Nietzsche úgy fogalmazott, hogy csak az definiálható, aminek nincs története. Való­színűleg ezért oly nehéz általános megállapításokat tenni erről a mind térben, mind időben számtalan különböző formát öltő történelmi jelenségről. Louis Baudin francia közgazdász egy 1958-ban rendezett párizsi konferencián azt mondta, hogy a gyarmatbirodalom fogalma alig meg­határozható és ellenáll az elemzésnek.

Paul Johnson brit történész pedig így írt A modern kor című könyvében: „A »gyarmatosítás« szó olyan sokféle emberi berendezkedést jelöl, hogy kétséges, vajon van-e egyáltalán konkrét tárgya.”

Gyarmatosításnak a legtágabb értelemben valamely területnek egy távolabbi állam által történő birtokbavételét nevezzük, kereskedelmi, gazdasági vagy stratégiai előnyök érdekében. E jelenség végigkíséri az emberi történelmet. Ilyen értelemben beszélhetünk ókori görög vagy római gyarmatosításról. Nem szűkíthető le az európai nagyhatalmak nem európai régiók feletti uralmára, hiszen egyes európai államok kiterjesztették a hatalmukat más európai régiókra, és nem európai hatalmak is függésbe vontak európai népeket. Nehéz elhatárolni a gyarmatosítást az államhatalom kiterjesztésének más formáitól, s ezért legtágabb értelemben való használata számtalan vitára ad alkalmat. Vajon gyarmata volt-e Magyarország a Habsburg Birodalomnak? A helyes válasz valószínűleg tagadó: hazánk nem gyarmata, hanem egyik állama volt a Habsburg Birodalomnak. Vajon gyarmata volt-e Írország a 16–18. századi Angliának? A helyes válasz valószínűleg igenlő, de hozzá kell tennünk, hogy a hazájuk gyarmatosítása miatt kivándorló írek farmerként, katonaként és tisztviselőként Új-Zélandtól Kanadáig vezető szerepet játszottak a brit gyarmatbirodalom

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.