rubicon

A Galilei Kör és a szabadkőművesek

16 perc olvasás

Ha áthaladunk a budapesti Anker közön, a 2–4. szám kapualja előtt ma már nyomát sem találjuk annak, hogy 1910 és 1919 között itt működött a híres-hírhedt diákegyesület, a Galilei Kör.

1990-ben kalapáccsal verték le a Galilei Kör Anker közi emléktábláját (ma már csak az egykori második emeleti klubhelyiséget jelző, belső emléktábla látható). Miért alakult ki ez a szokatlan indulat egy diákegyesülettel kap­csolatban? 1919 után a Galilei Körre elsősorban a Tanácsköztársaság funkcionáriusainak, népbiztosainak „keltetőjeként” emlékeztek, de a diák­egyesület 1908-as alapításakor mint szabadgondolkodó, az önképzésre és a tudományra esküdő társaság indult útjára, amely az oktatás világiasodásáért és korszerűsítéséért állt ki – a radikális szabadkőművesek támogatásával.

A konzervatív, vallásos szabadkőművesek már a kezdetektől bírálták a Galilei Kör tevékeny­ségét, mert úgy vélték, hogy a galileisták harcos fellépése a felekezeti diákszervezetekkel szemben csak még jobban elmélyíti a századelő óta dúló egyetemi „kultúrharcot”, és ezzel akadályozza a megbékélést.

Galilei Kör 1908. november 22-én alakult meg, az ateista-evolucionista jogbölcseleti tanár, Pikler Gyula elleni támadások és az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.