rubicon

A frontélet dokumentumai

II. világháborús magyar emlékanyag
2 perc olvasás

Tábori postai levelezőlap

Leventejelvénnyel ellátott karácsonyi propaganda tábori postai levelezőlap Seregi Ferenc honvéd részére, feladója testvére, Molnár Imréné Szombathelyről 1943. január 22-án. 

A leventeifjúság 1941 karácsonyán már gyűjtött a fronton harcoló honvédek javára, azonban 1942-ben a korábbinál jóval inkább felkészültek az akcióra. Országszerte egy hónappal előbb házról házra járva kínálták újságjuk, a Szebb Jövőt karácsonyi számát, és ahhoz levélzáró bélyegeket és levelezőlapokat árusítottak 30 fillér, 1 és 2 pengő megváltási árban.

Tábori levelezőlap

Nagy József őrvezető tábori levelezőlapja Szlepkó Zsófiának [Ósikának] Békéscsabára, 1944. augusztus 7.

Az üzenet átjutott a cenzúrán, noha a levelezés örökzöld témáján túl a 31. honvédzászlóalj páncéltörő ágyús szakaszához beosztott fiatalember megrendítően őszintén számolt be érzéseiről: „ha rágondolok a tavalyi szabad életre, amikor senki sem parancsolt, oda mentünk, ahova akartunk és azt csináltunk, amit józan eszünk diktált, hát talán sírni is tudnék, de úgy gondolom, a sírás úgysem segít, és ez nem is volna szép egy magyar katonától. Az Illyik Pali, akitől egyszer mozijegyet vettem, az szegény már nincs az élők sorába. És azt, hogy menjünk haza, azt kétszer sem kéne mondani, mink szívesen mennénk még csak lehetne. De bizony jól lehet, hogy mire haza kerülünk, az ismerős fiúk megnősülnek, a lányok pedig férjhez mennek, így majd csak a nagy semmivel találom szembe magamat.”

A szabályzat szerint zöld „fronti” lapot csak katonák adhattak fel tábori postaszámról, front–front, illetve leggyakrabban front–hátország közti levelezésre használták. 1942-től – német mintára – hivatalosan már kizárólag az előlap bal felső sarkában lévő nyomtatott jelmondattal ellátott tábori postai levelezőlapokat adtak ki.

SAS-behívó

Behívójegy irinyi Irinyi Kálmán tartalékos főhadnagy részére, aki köteles volt bevonulni a IV. honvéd fogatolt vonatosztályhoz, Pécsre, a Batthyány laktanyába 1943. május 21-én reggel 8 órára.

A nem tényleges állomány mozgósítását tintával előre kitöltött, névre, címre, állománytestre vonatkozó adatokkal, expresszküldeményként postázott behívóparanccsal intézték. A címzett köteles

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.