rubicon

A Festeticsek alkonya

A keszthelyi Festetics-birtokok felosztása 1945-ben
15 perc olvasás

Festetics (IV.) György Pál Tasziló herceg még egyéves sem volt, amikor – 1941-ben, apja, Festetics Tasziló halálával – jövedelme és vagyona szerint az ország második leggazdagabb embere lett. Három keresztneve olyan felmenőket idézett, akiknek Keszthely a felvirágzását köszönhette. A Festeticsek keze nyomát és szellemét hirdeti mind a mai napig Keszthely egész környéke. Festetics Kristóf tette meg roppant birtokai központjául Keszthelyt, és építtetett kastélyt, kórházat, gyógyszertárat. Festetics Pál – a család méltatlanul keveset emlegetett, ám valószínűleg legbefolyásosabb tag­ja –, Mária Terézia királynő bizalmas tanácsadója emeltette az elemi iskolát és gimnáziumot. A család talán legismertebb tagja Festetics György volt. Ő rendezte meg az első Helikon ünnepséget, és világhírű könyvtárat hozott létre. Ő alapította az ország első mezőgazdasági akadémiáját, a Georgikont, és ő ismerte fel Hévíz jelentőségét, ahol a melegvíz-forrás partján házakat emeltetett. Festetics Tasziló adományozta a „városnak” a part menti területeket „örök használatra”, ezzel megalapozva Keszthely fürdővárossá fejlődését.

A Festeticsek vagyonvesztése

A jogilag nagyközség, ám magát fürdővárosnak tekintő Keszthely rendelkezett az urbanizáció számos egyéb kellékével is: a Festetics Kristóf

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.